Mi a marketing?

Mindenkinek mást és mindeközben ugyanazt is jelenti. Felkelteni az érdeklődést és eladni magad, a terméked, szolgáltatásodat, értéket adni másoknak. Még sincs egyszerű, egyértelmű és tökéletesen meghatározható jelentése.

Tankönyvek szerint tágabb értelemben vett megfogalmazása: Olyan üzleti, vállalati tevékenység, ami a vevők, vagy felhasználók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést és befolyásolja a vásárlókat. Vagyis minden, amit egy vállalat csinál, maga a vállalat léte egy nagy marketing.

Szűkebb értelemben véve a vállalat egy eszközrendszere, amelynek végső célja a vállalat profitálása az összes elérhető és releváns marketingeszköz alkalmazásának segítségével. Vagyis ez a vállalat működésének egy része, amely hozzájárul ahhoz, hogy a vállalat működjön, fennmaradjon és fejlődjön.

Szerintem ennek az egyvelege és valami teljesen más, valami több is. A marketing egy olyan kreatív tevékenység, aminek csak a képzelet szabhat határt logikus és tényszerű elemzések mellett. Nincs hülye ötlet, nincs elvetemült elképzelés, minden megvalósítható, maximum kicsit át kell gondolni előtte, itt-ott finomhangolni és már mehet is kampány, promóció, akció, esemény.

Neked milyen ötleted van?